Friss újdonságaink /Gasztro/

SZAKÁCSKÖNYV FÉRFIAKNAK – RECEPTEK A FÉRFIASSÁG MEGŐRZÉSÉÉRT /A GYÓGYÍTÓ SZAKÁCS

 

szerző: CSIGÓ LÁSZLÓ

kiadás éve: 2017
súlya: 304 gramm
terjedelme: 72 oldal

A prosztata megnagyobbodásának kockázata az életkor növekedésével fokozódik: 80 éves korára a férfilakosság jelentős része szembesül kellemetlen, sokszor fájdalmas tüneteivel. A felismerést követő orvosi kezelés mellett érdemes egy egészséges, tudatos étrend kialakításával is segíteni a prosztata gyógyulását. A friss gyümölcsök és zöldségek – köztük főként a brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta -, az omega-3 zsírsavban gazdag halak, a magas szeléntartalmú sovány húsok és tenger gyümölcsei étrendbe való beépítése jótékonyan hat a megnagyobbodott állapotra, emellett csökkenti a prosztata daganatos megbetegedésének kockázatát.
Táplálkozásunk megreformálása gyorsan meghálálja a ráfordított időt: a rendszeresen fogyasztott könnyű, vitamindús ételek nemcsak a prosztatamegnagyobbodás kellemetlen velejáróit enyhítik, hanem kiegyensúlyozottá, energikusabbá is tesznek bennünket, javítják az általános egészségi állapotunkat.
A gyógyító szakács sorozatunk legújabb kötetének receptjei segítségével lépésről lépésre haladva ismerkedhet meg a prosztatadiéta finom és egészséges fogásaival. Kipróbált receptjeink mellett hasznos információkkal szolgálunk az elkészítés módjáról, idejéről, nehézségi fokáról, valamint az árfekvésről, a receptekhez tartozó jó tanácsokkal pedig a további kísérletezéshez nyújtunk segítséget.
Jó főzést és jó egészséget kívánunk!

DIÉTÁK NAGY KÖNYVE – LEMONDÁSOK NÉLKÜL /GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES, HOZZÁADOTTCUKOR-MENTES RECEPTEK

 

szerző: CSIGÓ ZITA

kiadás éve: 2016
terjedelme: 192 oldal

Diéták nagykönyve – lemondások nélkül

A tudatos táplálkozás igénye, illetve a különböző ételallergiák, táplálékintoleranciák jelenléte sokszor kész útvesztő: gyakran nem könnyű meghatározni, milyen étel, élelmiszercsoport tesz jót közérzetünknek, egészségünknek, és mi az, ami a mindenképpen kiiktatandó – majd más alapanyaggal helyettesítendő – kategóriába sorolható. Könyvünk összesen nyolcvan levest, előételt, főételt, salátát, snacket és desszertet sorakoztat fel; közös jellemzőjük a “finom és egészséges” alapkritériumon túl, hogy nem tartalmaznak glutént, laktózt és hozzáadott cukrot. Jelöljük továbbá a tojásmentes, vegetáriánus és vegán recepteket, valamint meghatározzuk glikémiásindex-tartományukat.
Legyen szó olyan új étrendről, melyet ételérzékenység indukál, vagy egyszerűen a minőségibb életet biztosító, mozgással kombinált, egészségtudatos táplálkozás kialakításáról, a Diéták nagykönyve hasznos útmutatóként fog szolgálni. Segítségével számos, eddig talán mellőzött alapanyag épülhet be a mindennapokba, valamint új ízekkel, ízélményekkel gazdagodhat az olvasó. A diéta nem lemondás, sokkal inkább izgalmas kísérletezések és felfedezések sora egy olyan úton, amely az egészséges, teljes élet felé vezet.

LISZT- ÉS CUKORMENTES ÉTELEK /A GYÓGYÍTÓ SZAKÁCS

 

szerző: CSIGÓ ZITA

kiadás éve: 2016
súlya: 334 gramm
terjedelme: 80 oldal

Napjaink felgyorsult életmódjára válaszul az utóbbi években számos táplálkozási trend, diéta látott napvilágot, melyek jótékony és esetlegesen káros hatásai között néha igencsak nehéz eligazodni. A kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrend azonban nem egyenlő az élethosszig tartó megvonással, fogyókúrával, sőt! Elegendő néhány alapélelmiszert, így a fehér cukrot, a mesterséges édesítőszereket és
a hagyományos liszteket egészségesebb verzióra cserélni, hogy nap mint nap könnyed és minőségi ételeket varázsolhassunk az asztalra. Az eddig ismeretlen vagy keveset használt alapanyagok – például az alternatív gabonafélék, maglisztek – bevezetése új ízélményeket hoz magával, a cukorról történő fokozatos leszokás pedig hozzájárul ahhoz, hogy ismét élvezhessük a valódi édes ízeket. Táplálkozásunk megreformálása gyorsan meghálálja a ráfordított időt: a rendszeresen fogyasztott könnyű ételek kiegyensúlyozottá, energikussá, a betegségekkel szemben jóval ellenállóbbá tesznek bennünket.
A gyógyító szakács sorozatunk legújabb kötetének receptjei segítségével lépésről lépésre haladva ismerkedhet meg a cukor- és lisztmentes étrend finom és egészséges fogásaival. Kipróbált receptjeink mellett hasznos információkkal szolgálunk az elkészítés módjáról, idejéről, nehézségi fokáról, valamint az árfekvésről, a receptekhez tartozó jó tanácsokkal pedig a további kísérletezéshez nyújtunk segítséget.
Jó főzést és jó egészséget kívánunk!

LAKTÓZMENTES ÉTELEK /A GYÓGYÍTÓ SZAKÁCS

 

szerző: CSIGÓ ZITA

kiadás éve: 2016
súlya: 334 gramm
terjedelme: 80 oldal

A laktózérzékenység, azaz a tejben és a különböző tejtermékekben található tejcukor lebontásának képtelensége a magyar lakosság körében nagy arányban előforduló táplálékintoleráns állapot. Az intolerancia megállapítását követő legfontosabb lépés a laktózt tartalmazó élelmiszerek elhagyása, és ezzel párhuzamosan egy új, laktózmentes étrend kialakítása. A nagyobb üzletláncok, szupermarketek szerencsére egyre bővülő kínálattal és elérhető árakkal kedveznek az érzékenységgel élőknek, számos laktózmentes tejtermék és helyettesítő élelmiszer közül válogathatunk. Könyvünk is erre a kettősségre épül: fele-fele arányban tartalmaz “mentes” termékekből készült recepteket, illetve olyan, könnyű és egészséges ételeket, melyek magtejek felhasználásával, illetve a tej- és tejhelyettesítők kiiktatásával is teljes értékű, tápláló és egészséges alternatívákat nyújtanak.
A gyógyító szakács sorozatunk legújabb kötetének receptjei segítségével lépésről lépésre haladva ismerkedhet meg a laktózmentes étrend finom és egészséges fogásaival. Kipróbált receptjeink mellett hasznos információkkal szolgálunk az elkészítés módjáról, idejéről, nehézségi fokáról, valamint az árfekvésről, a receptekhez tartozó jó tanácsokkal pedig a további kísérletezéshez nyújtunk segítséget.
Jó főzést és jó egészséget kívánunk!

GLUTÉNMENTES ÉTELEK – RECEPTEK EGY TUDATOS ÉTRENDHEZ /A GYÓGYÍTÓ SZAKÁCS

 

szerző: CSIGÓ ZITA

kiadás éve: 2016
súlya: 336 gramm
terjedelme: 80 oldal

A liszt- vagy gluténérzékenység napjainkban egyre több embert érint, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A tünetek visszaszorításának egyetlen módja a glutént tartalmazó élelmiszerek teljes elhagyása, ami gyorsan rutinná válik, ám mindenképp igényel némi odafigyelést és sok-sok fantáziát, hogy az étkezések ne legyenek egyhangúak. Ma már szerencsére számos elérhető árú, széles spektrumú helyettesítő termék sorakozik a boltok polcain, így a “mentes” étkezés egyáltalán nem fog unalmasnak hatni. Felhasználásukkal olyan ínycsiklandozó fogásokat varázsolhatunk az asztalra, melyek a nem gluténérzékeny családtagok étrendjébe is könnyedén beépíthetők, hiszen nemcsak változatos ízvilágúak, hanem garantáltan jótékony hatást is gyakorolnak szervezetünkre.
A gyógyító szakács sorozatunk legújabb kötetének receptjei segítségével lépésről lépésre haladva ismerkedhet meg a gluténmentes étrend finom és egészséges fogásaival. Kipróbált receptjeink mellett hasznos információkkal szolgálunk az elkészítés módjáról, idejéről, nehézségi fokáról, valamint az árfekvésről, a receptekhez tartozó jó tanácsokkal pedig a további kísérletezéshez nyújtunk segítséget.
Jó főzést és jó egészséget kívánunk!

CUKORMENTES ÉTELEK – RECEPTEK EGY TUDATOS ÉTRENDHEZ /A GYÓGYÍTÓ SZAKÁCS

 

kiadás éve: 2015
terjedelme: 72 oldal

A finomított szénhidrátok (mint például a cukor) számos betegség előidézői. A mindennapi energiaszükségletnek csak mintegy 10 százalékát kellene cukorból fedeznünk, az pedig az elfogyasztott gyümölcsök és tejtermékek révén hamar összeadódik. Ehhez képest egy átlagember ennek a mennyiségnek a sokszorosát fogyasztja el. Ez a cukordózis hatalmas károkat okoz a szervezetben, és az elhízás mellett a cukorbetegség kialakulásához is nagyban hozzájárul.
Szakácskönyvünkben olyan, csökkentett cukor- és szénhidráttartalmú ételeket gyűjtöttünk össze, amelyek amellett, hogy egészségesek, még finomak is. Kipróbált receptjeink mellett hasznos információkkal szolgálunk az elkészítés módjáról, idejéről, nehézségi fokáról, illetve az étel árfekvéséről és energiatartalmáról, a receptekhez kapcsolódó jó tanácsokkal pedig a zökkenőmentes sütéshez-főzéshez igyekszünk segítséget nyújtani.
Jó főzést és jó egészséget kívánunk!

SZOPTATÓ ANYÁK KÉZIKÖNYVE – RECEPTEK, TANÁCSOK TUDATOS KISMAMÁKNAK /A GYÓGYÍTÓ SZAKÁCS

 

kiadás éve: 2015
súlya: 462 gramm
terjedelme: 112 oldal

Földünk minden országában fontos kérdésnek számít, hogy mit ehet az, aki szoptat, étrendje hogyan befolyásolja a tej összetételét, a baba egészségét. Az érdekes viszont az, hogy a különböző országokban korántsem egyezik a tiltott ételek listája! Nálunk például óva intik a szoptató nőket az úgynevezett K betűs zöldségektől, az aprómagvas gyümölcsöktől, a déligyümölcsöktől, hagymától, fokhagymától – vagyis csupa olyan finomságtól, amik nélkül nehéz elképzelni az ízletes, egészséges, laktató ételeket. Vajon van valóságalapja ezeknek a széles körben ismert tiltásoknak? A sors fintora, hogy az esetek túlnyomó többségében nincs! Sőt, pont az volna kívánatos, hogy a baba az anyatej közvetítésével megismerkedjen azzal az ízvilággal, amit a család szeret.
A szoptató nőknél nem a szigorú diéta és a kímélő, de kalóriadús ételek fogyasztása az, ami hasznosnak bizonyul – ettől csak hízni lehet és vitaminhiányossá válni -, hanem a minél több gyümölcsöt, zöldséget és ezáltal rostot, vitamint, másodlagos növényi anyagokat, jó minőségű fehérjét és viszonylag kevés, de annál egészségesebb szénhidrátot tartalmazó étrend. Ez utóbbi biztosítja azt, hogy a szoptatás alatt ne ürüljenek ki az anya tápanyagraktárai, és még ikrek szoptatása mellett is jó erőben maradjon. Az anyatej minőségét pedig még a tartós éhezés sem változtatja meg, csupán kis mértékben csökkenti zsírtartalmát. Az olvasó választ kap a leggyakoribb, a tej összetételével, minőségével kapcsolatos kérdésekre is, hiszen szoptatási szaktanácsadónk mindazt megválaszolja, amit erről tudni érdemes.
Szakácskönyvsorozatunk legújabb részében útmutatót talál a szoptatás alatti egészséges táplálkozás kivitelezéséhez, szakácsunk számos receptjavaslatával.
Jó főzést és jó egészséget kívánunk!

A PALEOLIT CSODA – RECEPTEK EGY TUDATOS ÉTRENDHEZ /A GYÓGYÍTÓ SZAKÁCS

 

szerző: HARGITAI GYÖRGY

kiadás éve: 2015
súlya: 334 gramm
terjedelme: 80 oldal

A mai kor emberének életmódja drasztikusan megváltozott az elmúlt években, és ez a tény nagymértékben kihat a táplálkozásra is. A paleolit étrend célja, hogy az ebből következő káros hatásokat kiküszöbölje, méghozzá oly módon, hogy hátat fordít a nyugati típusú étrendnek, és visszatér az őskori táplálkozáshoz. Egyes kutatások szerint ugyanis a paleolit kori ember étrendje közelebb áll természetes szükségleteinkhez, biológiai adottságaink, genetikánk nagyjából megegyezik azzal, amilyen a kőkorszaki emberé lehetett.
A gyógyító szakács sorozatunk legújabb kötetének receptjei segítségével lépésről lépésre haladva ismerkedhet meg a paleolit étrend ínycsiklandozó fogásaival. Kipróbált receptjeink mellett hasznos információkkal szolgálunk az elkészítés módjáról, idejéről, nehézségi fokáról, valamint az árfekvésről, a receptekhez kapcsolódó jó tanácsokkal pedig a további kísérletezéshez nyújtunk segítséget. Jó főzést és jó egészséget kívánunk!

A D-VITAMIN-CSODA /A GYÓGYÍTÓ SZAKÁCS

 

szerző: HARGITAI GYÖRGY – CSIGÓ LÁSZLÓ

kiadás éve: 2015
súlya: 334 gramm
terjedelme: 80 oldal

A D-vitamin a Nap vitaminja – mindannyian hallottuk már ezt a kifejezést, abba azonban nem gondolunk bele, hogy a hidegebb, őszi-téli időszakban egyre kevesebb napfény ér bennünket, ezáltal D-vitamin-szintünk jelentősen csökkenhet. Ha nem pótoljuk megfelelően a hiányát, gyermekkorban csontfejlődési zavarok, a felnőtteknél fáradtság, álmatlanság, izomgyengeség, étvágytalanság, fogromlás, mészhiány vagy akár csontlágyulás is jelentkezhet. A gyógyító szakács sorozatunk legújabb kötetében mesterszakácsunk erre a problémára kínál megoldást. Receptjeit olyan alapanyagokból állította össze, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint, ilyen például a lazac, a tonhal, a makréla, a szardínia, a gombák, a tojás, a különböző tejtermékek és a máj. A receptek elkészítésével nemcsak ínycsiklandozó ételeket varázsolhatunk az asztalra, de rendszeres fogyasztásukkal elősegítjük szervezetünk D-vitamin-szükségletének kielégítését.
Jó főzést és jó egészséget kívánunk!

VEGETÁRIÁNUS ÉTELEK /MAGYAR IDÉNY SZERINT

 

szerző: CSIGÓ ZITA – KOCSIS BÁLINT

kiadás éve: 2014
súlya: 704 gramm
terjedelme: 164 oldal

Könyvünket egy képzeletbeli piac ihlette, ahol évszakról évszakra a legfinomabb szezonális zöldségek és gyümölcsök széles választéka fogad bennünket. Mottónk a húsmentesség, ám ételeinket nemcsak vegetáriánusoknak ajánljuk, hanem mindenkinek, aki friss, színes fogásokat varázsolna az asztalra egész évben. Az évszak-teóriára épülő fejezetek előételtől desszertig, reggelitől vacsoráig kínálnak idény szerint összeállított, komplex ízvilágú, könnyed recepteket. Vegetáriánus módon főzni többet jelent, mint egyszerűen elhagyni a húst – tegyenek velünk egy próbát!

GASZTROAJÁNDÉKOK, MINDEN ALKALOMRA

 

szerző: CSIGÓ – KOCSIS – SZELECZKY-TAKÁCS

kiadás éve: 2014
súlya: 1020 gramm
terjedelme: 272 oldal

Az utóbbi években minket is elért gasztronómiai forradalom méltán legszerethetőbb vívmányai a “homemade”, azaz otthon készített ehető-iható meglepetések. Legyen szó karácsonyról vagy születésnapról, ballagásról, kerti partiról vagy halloweenról, ajándékot adni és kapni egyaránt öröm. És hogy mi minden kerülhet ki a kamrából? Erre nyújt választ könyvünk édes és sós finomságok kimeríthetetlen tárházát felsorakoztatva az olvasó előtt. Sőt nemcsak főzésre és sütésre invitál, hanem megmutatja azt is, hogy miképp bújtatható egyedi köntösbe az elkészült gasztroajándék. Adjunk a kiválasztott recepthez egy csipetnyi szeretetet, és a hatás garantáltan nem marad el!

BABA ÉS A CSALÁD – TIPPEK, RECEPTEK A HOZZÁTÁPLÁLÁSTÓL /A GYÓGYÍTÓ SZAKÁCS

 

szerző: LIPTAI ZOLTÁN – CSIGÓ LÁSZLÓ

kiadás éve: 2014
súlya: 336 gramm
terjedelme: 80 oldal

Manapság sajnos egyre gyakoribb jelenség, hogy a nők a baba születése utáni időszakban kezdenek először otthon főzni, addig jobbára munkahelyi menzákon, éttermekben, gyorsétkezdékben esznek, vagy félkész ételekkel próbálkoznak. Nem véletlen, hiszen a dolgos hétköznapokon nem sok idő marad a kísérletezgetésre. Érdemes kihasználni a babával otthon töltött időt arra, hogy változzon ez a helyzet! Receptjeink egyszerű, gyorsan elkészíthető, egészséges, a hagyományos magyar konyhától eltérő ízvilágú ételeket tartalmaznak, mindemellett a baba első ételeinek elkészítéséhez is gyakorlatias útmutatót kapunk. A kicsiknek ugyanis még a kóstolgatás megkezdésekor sem szükséges bolti bébiételeket venni vagy külön főzni. Miközben a család számára elkészül az ebéd vagy a vacsora, a legkisebbnek is lesz belőle valami finomság – mégpedig egy füst alatt, hiszen a receptekhez gondos és részletes leírások tartoznak, amelyekből pontosan kiderül, hogy mikor és hogyan kell a megfelelő nyersanyagokat kiemelni és pépesíteni a babának. Így nem kell több órát a konyhában tölteni, és a kisbaba is szép lassan hozzászokik azokhoz az ízekhez, amelyek gyakran a család asztalára kerülnek. Az olvasó egyszerű útmutatót talál azzal kapcsolatban is, hogy melyik nyersanyagot mikortól lehet és célszerű bevezetni a baba étrendjébe – mindezt a leggyakrabban felmerülő kérdések alapján válaszolja meg W. Ungváry Renáta IBCLC szoptatási szaktanácsadó az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján.