Laura Lebow

A FIGARO-GYILKOSSÁGOK

kiadás éve: 2017
súlya: 390 gramm
terjedelme: 368 oldal

1786-ban Bécsben, II. József császár uralkodásának csúcsán Lorenzo da Ponte, az udvari költõ egyben az opera librettistája is. Ez a magas pozíció nem jár együtt kiemelkedõ jövedelemmel, és az operavilág végeérhetetlen intrikáitól sem mentesít. Épp ellenkezõleg!

Da Ponte egy reggel beugrik a borbélyához, akit épp akkor tartóztatnak le, hogy az adósok börtönébe vessék. Meggondolatlanul beleegyezik, hogy segít a férfi kiszabadításában annak ellenére, hogy neki magának is sürgetõ feladata van. Egy hete maradt, hogy befejezze a Figaro házasságának librettóját Mozart számára.

Da Ponte ellátogat a házba, ahol a borbély menyasszonya dolgozik ? egy gróf otthonába, aki a legmagasabb diplomáciai körökben forog ?, majd visszatér saját szállására, ahonnan az éjszaka kellõs közepén elvonszolják. A diplomata fiatal védencét épp akkortájt gyilkolták meg, amikor da Ponte a palotában járt, így õ válik a legfõbb gyanúsítottá. Válaszút elé állítják: vagy elvállalja, hogy beépített ügynökként beköltözik a grófékhoz és felderíti a gyilkos kilétét, vagy õt teszik felelõssé a bûntettért, és felakasztják.