Retro

RETRO SÜTEMÉNYEK – ÚJRATÖLTVE /GYEREKKORUNK ÍZEI ÉS ÚJRAGONDOLT VÁLTOZATAIK EGY SZAKÁCSKÖNYVBEN

szerző: CSIGÓ ZITA kiadás éve: 2015
súlya: 786 gramm
terjedelme: 192 oldal

“Végy 3 rész lisztet, 2 rész zsiradékot, 1 rész cukrot és 1 tojássárgáját. Adj hozzá csipetnyi nosztalgiát, és máris elkészült nagymamáink linzertésztája. Majd keverj mindehhez jókora kanállal a mai süteménytrendekből, így lesz a régiből XXI. századi desszert.”
Szakácskönyvünk erre az izgalmas kettősségre épül: időutazásra hív, hogy sorra vegye a retro korszak emlékezetes édességeit. A közértekben újra kapható a téli fagyi, a játszótéren a gyerekek sajtos tallért ropogtatnak, és az esti kártyapartihoz magos kockát szórunk a fajanszkínálóba.
A múltidéző kedvenceket a könyv mai formában is desszertestányérra helyezi, bizonyítva, hogy egy-egy alapreceptben mennyi variáció rejlik. A rigójancsi csilis-csokis tortává alakul, a napközis piskóta pedig cake pop formájában születik újjá, hiszen az újratöltött verzióknak csak a fantázia szabhat határt. Nosztalgikus ízek vagy merész, trendi desszertek? A könyv 99 finom és mutatós sütemény receptjét kínálva a döntést az olvasóra bízza.

RETRO – ÚJRATÖLTVE /GYEREKKORUNK ÍZEI ÉS ÚJRAGONDOLT VÁLTOZATAIK EGY SZAKÁCSKÖNYVBEN

 

szerző: CSIGÓ ZITA – SZALISZNYÓ TIBOR – KOCSIS B

kiadás éve: 2013
súlya: 370 gramm
terjedelme: 176 oldal

Ki ne emlékezne a nagyszülőknél töltött gyermekkori nyarakra, és nagyanyáink tápláló, házias kosztjára, amitől egész napra való energiát nyertünk az önfeledt hancúrozáshoz? S kinek ne maradt volna emléke az iskolai menza sajátos ízvilágáról – akár jó, akár rossz -, mely mindennapi rendszerességével meghatározó élményként nyomta rá bélyegét az ízlelőbimbóinkra? Gyorsan változó életünk vajon képes volt-e elfeledtetni velünk ezeket az ízeket? Érezzük-e az erős késztetést egy-egy aroma hatására, hogy a ládafiából előkeressük mamánk szamárfüles recepteskönyvét, és a múlt ízeivel nosztalgiázzunk? Kiadványunk olyan népszerű fogások elkészítését eleveníti fel, melyek a gulyáskommunizmus olcsó kisvendéglőitől a strandokig a menü szerves részét képezték. Ám nem csak erre vállalkozik. A régi recepteket a gasztronómia mai kihívásai szerint újradefiniálja, és egy modernebb köntösben is tálalja, mintegy szemléletesen mutatva be a hajdani ízek modern alternatíváját. Csigó Zita gyönyörű ételfotóin Szalisznyó Tibor és Kocsis Bálint konyhaművészete elevenedik meg – először felidézve a régi ételt, majd közvetlenül utána szembeállítva vele az újat.